Onnellinen kattoremontti

Yli 30-vuotiaasta, pitkästä tavarasta Eero-talon mallin mukaan paikalla rakennetusta talosta tuli nelihenkisen perheen koti 2012 elokuussa. Ensimmäiseksi ei kuitenkaan ryhdytty miettimään keittiöremonttia. Ensimmäiseksi perheen isä kiipesi katolle ja vaihtoi yli 550 naulaa ruuveihin. Syy oli ilmeinen.

2rakoja   1autotalli

Alkuperäiset pellit irvistelivät, olivat notkolla paljosta katolla kävelystä ja lisäksi autotalliosan tasakatto oli moneen kertaan paikattua huopaa, joka vuoti. Ohuiden peltien rakoihin oli kertynyt koivunsiemeniä, jotka imivät vettä katon alle.

Ensimmäisestä talvesta selvittiin ruuvien avulla. Lumien sulamista seuratessa vahvistui tunne, että kyllä vaan, katto on uusittava. Keväällä 2013 pihaan poikkesi Prima-rakentajat O:n aluedustaja, joka tarjoutui laskemaan uuden katon kustannukset. Hän kävi työkaverinsa kanssa mittaamassa katon, ja laskelmat käytiin läpi viikon päästä. Ensimmäinen tarjous sisälsi aivan upean katon korotuksen, mutta jäimme miettimään haluammeko muutattaa autotallia sittenkään harjakattoiseksi.

Ehti tulla syksy, mutta kesän aikana toiveet ja tarjous kohtasivat toisensa. Perheen isä totesi, että saatiin sovittua hyvä paketti. Ja mitä paketti sisälsi? Pari viikkoa ennen sovittua rakennusajankohtaa Prima-rakentajat toimituttivat pihaan kuorman rakennuspuita ja viikkoa ennen pinon peltejä. 1. lokakuuta pihaan pörähti kaksi autoa Prima-rakentajien tunnukset kyljissään. Ja sitten alkoikin tapahtua.

3purku

Ensimmäisen päivän aikana tapahtui paljon. Katon toinen lape purettiin, samalla saatiin heittää edellisen omistajan välipohjaan tallettamat aarteet jatkosijoitukseen – siis kaatopaikalle.

4vessanputki

Kattoa korotettiin ja oikaistiin. Kattotuolit ovat entisen omistajan ja talon rakentajan käsialaa. Tärkeä asia, joka tuli korjattua oli vessan viemärin tuuletusputki. Sitä jatkettiin harjalle asti, sillä alkuperäinen päättyi virheellisesti vesikaton alle.

5puhallus

Korotuksen ja oikaisukiilojen laittamisen jälkeen päästiin jo puhaltamaan puhallusvillaa. Tuuliohjaimet asennettiin pitämään villa oikeassa paikassa, näin sitä ei mennyt tuuletuksen tukkeeksi päädyn vuorilautojen väliin.

6kattomiehet

Ennen kuin ensimmäinen päivä oli illassa, oli pihan puoleisen lappeen aluskate jo asennettu ja miehet pääsivät asentamaan tuuletusvälin korotusrimoja.

7eristys

Toisena päivänä tehtiin yksi koko remontin parhaista asioista: itäpäädyn höyrynsulun ja täystiiliseinän liitos tiivistettiin vaahdolla. Kattoremontin yhteydessä työ kävi helposti ja nopeasti. Alakautta sama työ olisi vienyt viikkoja, vaatinut paljon purkamista ja tuottanut ylettömästi sotkua ja harmia. Oikealla näkyy räystästä, vuorivillojen molemmin puolin on tiili. Ruodelaudan alta pilkottaa eristysvaahtoa, jolla höyrynsulku liimattiin kiinni. Lasivillojen tummuneista kohdista näkee, että tuulenhuiku siellä on käynyt.

8toinenlape

Työ jatkui samaa rivakkaa tahtia, kun lisäeristys oli tehty. Toisen lappeen alle puhallettiin puhallusvilla, aluskate saatiin päälle samana päivänä. Vanhan katon alla ruodelaudat oli asennettu harvakseltaan vain 60–70 senttimetrin välein, nyt asennusväliksi saatiin peltiprofiilin asennusohjeen mukaisesti 30 cm.

Sään haltijakin suosi meidän kattoremonttiamme – ei pisaraakaan vettä koko aikana, vaikka pilvistä olikin.

9otsalaudat

Kolmas päivä valkeni aurinkoisena. Aamusta talomme sai otsalaudat, joita sillä ei ollut tähän asti ollutkaan. Ulkonäkö koheni huimasti parilla Prima-rakentajat Oy:n alue-edustajan ehdottamalla yksinkertaisella jutulla: valkoisella värillä ja pienellä räystäslevityksellä, vain 2×2:n patikan ja otsalaudan verran. Räystäslaudat saatiin valmiiksi maalattuna. Savupiipun edessä näkyy pieni pätkä putkea: pannuhuoneeseen saatiin tuuletus! Piirustusten mukaan pannuhuoneessa piti ollakin sellainen, mutta saimme sen vasta nyt Prima-kattoremontin yhteydessä.

10asentajat

Kattojen pellityksen miehet aloittivat talousosan päältä. Meille yllätykseksi katto valmistui samana päivänä. Jopa pressulla suojattu autotallin katto oli pellitetty, kun palasimme iltapäivällä töistä ja asioilta kotiin.

12asentajat2

Työssä näkyi Prima-asentajien pitkä kokemus ja vankka ammattitaito. Asentajat nostivat puutavaran ja noin 7 metriä pitkät pellit katolle todella näppärästi, mikä mitä ilmeisemmin nopeutti valmistumista. Talon isäntä katseli ihaillen, sillä homma kävi kuin ajatus. Siinä ei tarvinnut turhaa sanaa vaihtaa, kumpikin tiesi mitä seuraavaksi tapahtuu.

13Pelti

Kattopelliksi valitsimme Weckmanin kantikkaan 0,7 mm vahvan pellin, jolla on hyvä kantokyky.

14rännit

Piiput pellitettiin, rännit ja syöksytorvet asennettiin parin viikon kuluttua katon valmistumisesta.

15autotalli

Autotallin tasakattoa korotettiin toiselta laidalta 10 senttiä kaadon aikaansaamiseksi.

16katolta

Kyllä kelpaa katsella uutta kattoa! Työn jälki on täysi kymppi. Lisäksi talo oli säältä suojassa vain kolmessa päivässä. Kattoa ei tarvinnut pressuttaa välillä, eikä asentajia tarvinnut odotella viikkoja. Nopeaa ja laadukasta työtä.

Pelkän uuden katon lisäksi saimme tuuletusputket viemäröinnille ja pannuhuoneelle, vedottoman makuuhuoneen ja olohuoneen itäpuolen seinän höyrynsulun tiivistyksen ansiosta, 15 cm lisäeristyksen yläpohjaan puhallusvillalla, kauniimman talon päätyjen räystäslevityksillä ja valkoisilla otsalaudoilla sekä autotallin kamalan ja rikkinäisen huopakaton tilalle peltisen pulpettikaton.

Talvi katon valmistumisen jälkeen oli edellistä lauhempi, joten on vaikea verrata kuinka paljon uusi katto säästi lämmityksessä. Asumismukavuus parani kuitenkin huomattavasti. Enää ei rouvan otsatukka heilu tuulessa, kun hän painaa päänsä illalla tyynyyn. Isäntäkin nukkuu yönsä ehjän katon ansiosta huomattavasti paremmin.

Katto on kuitenkin se kaikkein tärkein elementti talossa. Sen on syytä olla kunnossa.

 Susanna Mattila 

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: http://www.prima-rakentajat.fi/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s