Kettinkejä ja keinonahkaa

Materiaaleja, pintoja, värejä, kestävyyttä, lujuutta ja turvallisuutta. Osa työtäni. Moni varmasti luulee, että tällä alalla taiteellisuus on tärkein ominaisuus. Tarvitaan sitäkin, mutta arjessa toivoo, että sisälläni asuisi pieni insinööri. Ehkäpä siellä asuukin… tosi pieni… joko tuotantotalouden tai rakennustekniikan.

ketjuverhot

Sisustaminen on värikästä puuhaa ja kettinkejä (tai ketjuja) voi käyttää verhoina ja tilanjakajina. Sitten on muutama muu yksityiskohta, joista on hyvä tietää jotain.

laminaattikartta

Mikä värikartta laminaateissa! Tiedätkö mitä laminaatti on? Entä mellu?

Laminaatti-nimeä käytetään monenlaisesta materiaalista ja tuotteesta: laminaattitaso, laminaattilattia, laminoitu lasi, mellurunko, matalapainetta ja korkeapainetta.

Pöydänkansia

Laminaatissa on yleensä päällimmäisenä läpinäkyvä kulutuskerros, jonka alla saattaa olla esimerkiksi painamalla aikaan saatu kuviokalvo. Esimerkiksi pöytälevyissä lastu- tai HDF-levyn pintaan on liimattu kerroksellinen kova laminaattipinta. Paras ja kestävin laminaattipinta on korkeapainelaminaatti.

Melamiini taas on pinnoite, joka koostuu hartsilla yhteen laminoiduista paperi- ja melamiinikerroksesta. Käytetään esimerkiksi kalusteitten rungoissa ja huonekaluissa.

petsimalleja tuoleihin

Ja sitten on aito puu. Suurin osa huonekaluista valmistetaan koivusta, tammesta ja pyökistä. Materiaalin tunnistaa puun kuviosta. Sitten niitä petsataan antiikkitammeksi, kirsikaksi, wengeksi, mustaksi jne.

petsimalleja tuoleihin 2

Tiedätkö mitä on viilu?

Viilu on ohut puusta leikattu (höylätty) tai sorvattu levymäinen tuote. Yleisimmin viilutuksessa käytetään n. 0,4 – 0,6 mm paksuja viiluja. Viilutuksella tarkoitetaan puuviilun liimaamista levymäisen kappaleen pinnalle. Yleisimmin viilutetaan lastulevyä ja MDF-levyä. Viilut valmistetaan yleensä korkealaatuisesta ja arvokkaasta puuraaka-aineesta kuten tammesta, pyökistä, pähkinäpuusta, kirsikkapuusta ja myös koivusta. Viilua voidaan vahata tai petsata eri väriseksi.

tekonahkamalli

Tekonahkaa, jotkut sanovat keinonahkaa… Mutta minulle opetettiin koulussa, että tekonahka. Martindale on hankauksenkeston mitta huonekalukankaissa. Noin 15 000 Md sopii jo kotihuonekalukankaaksi. Kevyeen julkitilakäyttöön sopii 30 000 Martindalea. Nämä tekonahat ovat kestävimmästä päästä: 100 000 Md. Ja on olemassa myös kankaita, joiden hankauksenkesto on 200 000 Md.

vintegea tekonahkana

Tämä Vintage tekonahka on upea, mutta on sillä muitakin omisnaisuuksia kuin ulkonäkö. Tärkeä ominaisuus kankaissa ja sisustusmateriaaleissa on paloturvallisuus. SL 1 (syttyvyysluokka 1) on määritely näin: ei syty savukkeesta eikä liekistä. Paloturvallisuusmääräyksiä on syytä noudattaa kaikissa julkitiloissa.

Mukavaa sisustamista!

Sisustusopas – sisustuslehti verkossa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s