Carl Larsson – koska romantiikka tulee taas?

Siivoilin hiukan nurkkia ja sieltähän löytyi tämä muutama vuosi sitten kirpparilta osatmani kansio. Ajattelin kehystää työt työhuneeseeni. Kun näytin kuvat pojalleni (teini), hän sanoi, että ei ole nähnyt mitään kamalampaa… Ei tainnut romantiikka upota. Ja vähän vieraalta nämä kuvat tuntuvat nykyisessä industrial- ja vintage-maailmassa.

Muistaakseni Carl Larsson oli hyvin suosittu joskus 1990-luvulla ja vaikutti suomalaiseenkin sisustusmuotiin. Silloin tehtiin ruudusta ja raidasta rullaverhoja ja röyhelöisiä irtohuppuja tuoleihin. Kaikki ole valkoista, roosaa, harmahtavan sinistä ja vaaleanvihreää, lisäksi puuvillapitsiä.

Carl Larsson

Carl Olof Larsson (28. toukokuuta 1853 Tukholma – 22. tammikuuta 1919 Sundborn, Taalainmaa) oli ruotsalainen kuvataiteilija. Hänet tunnetaan ennen kaikkea värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleistaan. Larsson on koristellut myös monia Tukholman julkisista rakennuksista freskoin ja seinämaalauksin.

Vuonna 1888 Larssonin perhe sai lahjaksi Karinin vanhemmilta Taalainmaan Sundbornissa sijaitsevan Lilla Hyttnäs -nimisen tilan, joka toimi monen vuoden ajan perheen kesäasuntona. Puutalo remontoitiin perusteellisesti, ja vuonna 1901 Larsson muutti perheineen pysyvästi Sundborniin. Valoisa ateljeekoti oli suuri innoittaja Larssonille. Sundbornissa maalatut tuokiokuvat levisivät maailmalle albumeina, joissa Larsson kertoo perheensä kotielämästä kuvin ja sanoin; muun muassa kirjat Minun perheeni (De mina, 1895), Kotona (Ett hem, 1899) ja Maalla (Spadarfvet, 1906) tekivät Larssonin ja Lilla Hyttnäsin tunnetuiksi myös Ruotsin rajojen ulkopuolella.[3]

Larssoneiden vaikutus pohjoismaiseen koti- ja perheideaaliin oli suuri. He olivat myös nykyaikaisen, käytännönläheisen kodinsisustusideaalin edelläkävijöitä. Larssoneiden koti poikkesi ajalle tyypillisistä raskailla huonekaluilla ja tummilla sävyillä sisustetuista porvariskodeista. He muokkasivat huonekaluja mieleisekseen, sekoittivat eri tyylejä ja rikkoivat sisä- ja ulkotilan välistä rajaa. Tärkeänä osana sisustusta olivat Karinin suunnittelemat modernit tekstiilit

Wikipedia

Tässä muutama kuva kansiostani.

Carl Larsson

Carl Larsson

Verandan Carl Larsson

Veranta

Pappas rum Carl Larsson

Makuuhuone

Ateliern, ena hälften carl Larsson

Isännän huone

Köket Carl Larsson

Keittiö.

Joko odottelet romantiikan saapuvan sisustukseen?

Carl Larssonin näyttely oli Ateneumissa 2012

Sisustusopas – sisustuslehti verkossa

Mainokset

3 kommenttia

  • Tuo alimmainen keittiökuva osui suoraan estetiikkahermoni arimpaan kohtaan, aivan ihana tunnelma, väritys ja kaikki. Aivan hurmaavia kuvia muutenkin.

  • Meillä oli kotona Carl Larssonin joulukuva jouluisin keittiön seinällä, kultaisella 70-luvulla..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s