Tummat haarniskat valtaavat Hämeen linnan

Hämeen linnassa avautui keväällä Heavy Metal -näyttely, jossa voi tutustua 1500-1700-luvun haarniskoihin ja aseisiin. Esineet on saatu näyttelyyn Itävallasta, Universalmuseum Joanneumista.

Haarniskat

drapeeraukset

rintapanssari-jpg-pieni

Ritarit käyttivät haarniskoja taisteluissa sekä turnajaisissa aina 1700-luvulle saakka. Levyhaarniskoja valmistivat taitavat asesepät. Haarniskoissa näkyy kunkin aikakauden vaatemuoti sekä sodankäynnin kehitys. Haarniskat jäljittelivät vaatteiden drapeerauksia ja leikkauksia. Teknisenä oivalluksena kupera rintapanssari ohjasi miekanpiston sivuun ja kypäriin kehitettiin sarannoilla toimivia luukkuja, jotta taistelua pystyi seuraamaan paremmin.

Haarniskat painavat 20-25 kiloa. Niiden pukeminen tapahtui kymmenessä minuutissa. Haarniskat oli suunniteltu ritareille mittatilauksesta, joten ratsaille nouseminen ja muukin liikkuminen onnistui helposti täydessä varustuksessa.

Käsityötaitoa

turnajaisasu-1-jpg-pieni

turnajaisasu-2-jpg-pieni

etsaus

hanska-2

Turnajaiset olivat taistelunäytöksiä, joissa oli erilaisia lajeja. Kuhunkin lajiin tarvittiin erilaiset varusteet. Koska haarniskojen valmistaminen oli kallista, vaihdettiin vain tiettyjä osia aina lajin mukaan. Haarniskojen yksityiskohdat ovat käsityötaidon loistavia taidonnäytteitä. Koristeita tehtiin etsaamalla ja kaikki yksityiskohdat olivat myös tekniseti tarkkaan suunniteltu ja valmistettu. Mitä enemmän varakkuutta sotilaalla oli, sitä loistokkaammat olivat haarniskan koristelut. Kypäräpäisiä ja haarniska-asuisia sotilaita oli vaikea tunnistaa taistelukentillä. Tunnistamisen avuksi otetiin heraldiikka ja värikkäät sulat.

liput-ja-sulat-jpg-pieni

Aseet kehittyvät

tykki-jpg-pieni

Heavy Metal Hämeen linna

Sotatantereille kehitettiin uusia aseita: tykkejä ja käsiaseita. Aseiden lataaminen ja ruudin sytyttäminen oli hidasta. Taisteluissa ammuttiinkin vain kerran ja sitten siirryttiin takariviin lataamaan asetta tai taistelua jatkettiin peitsellä. Yksi innovaattoreista oli Leonardo da Vinci (yllä hänen kehittämänsä ruudin sytytin).

Tuliaseiden kehityttyä ja taisteluiden tahdin kiihdyttyä, muuttuivat haarniskat kevyemmiksi ja vähitellen katosivat 1700-luvulla.

sota-ase-jpg-pieni

Näyttely on todella hienosti rakennettu. Valoja ja ääntä on käytetty hyvin ja sotilasjoukon taustalla nousevat tummat pilvet luovat dramatiikkaa näyttelyyn.

Näyttely on avoinna 22.4.-23.10.2016. Yleisöopastukset viikonloppuisin klo 11,13 ja 15.

Suosittelen!

Lisää infoa tästä

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s